Joakim Lloyd Raboff
OFFLINE

Joakim Lloyd Raboff

Måleri, konstfotografi

Aktuellt projekt: Återuppstått/Resurfaced

Hej!

Tack för att du kikar in på min sida här på Svenska Konstnärsförbundets sajt.

Jag heter Joakim Lloyd Raboff och jag har arbetat som konstnär och "Visuell Artist" sedan början på 1980-talet. Även den visuella varit mitt primära konstnärliga uttryck, har även det verbala varit en oerhört viktig del av mitt konstnärliga flöde. Med projektet “Resurfaced” har jag skapat en slags legering där kombinationen av skriftlig och visuell kommunikation återfinns, om än i fragmenterade former.

Under dom senaste fem åren har jag arbetat med ett projekt som jag kallar ”Återuppstått" eller på engelska, "Resurfaced”. 

Projektets konstnärliga idé är att skapa kompositioner av offentliga ytor som jag upptäckt på olika håll i världen. Ytor som de allra flesta knappt noterar eller reflekterar över när dom passerar förbi i vardagens jäkt. 

Jag fascineras av väggar, dörrar och elskåp som blivit så överbelamrade med lappar, klistermärken och affischer, att den avsiktliga kommunikationen till slut blir så fragmenterad att det med tiden bara finns gåtfulla ledtrådar kvar. 

Flera av bilderna i serien innehåller spår av offentliga tillkännagivanden, konsertaffischer, sociala och politiska manifest, saknad- och hittatlappar. Ibland är fragmenten flera decennier gamla. Ibland är dom dagsfärska. 

Varje komposition har fyra dimensioner; längd, höjd, djup – och tid. Tid? Ja, eftersom den offentliga platsen där jag upptäckt var och en är i en ständig förändringsprocess. Det som ursprungligen fångade min uppmärksamhet och inspirerade mig att skapa kompositionen, kommer ofrånkomligen att påverkas av nya lager med lappar, affischer och märken. Men också av väder och vind. Över tid genereras helt eller delvis nya kompositioner. 

– Det finns en socio-arkeologisk dimension i det här projektet, tycker jag. 

När jag upptäcker en yta som kräver att bli dokumenterad och komponerad, sker det nästan alltid under en tämligen planlös vandring genom en stad. Även om det alltid finns en viss struktur i varje projekt jag ägnar mig åt, uppstår den verkligt kreativa magin när jag omfamnar oförutsägbarheten.

Platser där dessa bilder kommer ifrån: 
Tbilisi (Georgien), Kraków (Polen), Los Angeles, Ericeira (Portugal), Bangkok (Thailand), Kyiv (Ukraina) South Bronx (USA) och Malmö. 

Joakim Lloyd Raboff
Malmö
Skåne
Region Syd
joakim@raboff.com