Joakim Lloyd Raboff
OFFLINE

Joakim Lloyd Raboff

 

 

Måleri, konstfotografi

Aktuellt projekt: Återuppstått/Resurfaced

Under dom senaste fyra åren har jag arbetat med ett projekt som jag kallar ”Återuppstått" eller på engelska, "Resurfaced”. 

Projektets konstnärliga idé är att skapa kompositioner av offentliga ytor som jag upptäckt på olika håll i världen. Ytor som de allra flesta knappt noterar eller reflekterar över när dom passerar förbi i vardagens jäkt. 

Jag fascineras av väggar, dörrar och elskåp som blivit så överbelamrade med lappar, klistermärken och affischer, att den avsiktliga kommunikationen till slut blir så fragmenterad att det med tiden bara finns gåtfulla ledtrådar kvar. 

Flera av bilderna i serien innehåller spår av offentliga tillkännagivanden, konsertaffischer, sociala och politiska manifest, saknad- och hittatlappar. Ibland är fragmenten flera decennier gamla. Ibland är dom dagsfärska. 

Varje komposition har fyra dimensioner; längd, höjd, djup – och tid. Tid? Ja, eftersom den offentliga platsen där jag upptäckt var och en är i en ständig förändringsprocess. Det som ursprungligen fångade min uppmärksamhet och inspirerade mig att skapa kompositionen, kommer ofrånkomligen att påverkas av nya lager med lappar, affischer och märken. Men också av väder och vind. Över tid genereras helt eller delvis nya kompositioner. 

– Det finns en socio-arkeologisk dimension i det här projektet, tycker jag. 

När jag upptäcker en yta som kräver att bli komponerad, sker det nästan alltid under planlös vandring genom en stad. Även om det alltid finns en viss struktur i varje projekt jag jobbar i, uppstår den verkligt kreativa magin när jag omfamnar oförutsägbarheten.

Platser där dessa bilder kommer ifrån: 
Tbilisi (Georgien), Kraków (Polen), Ericeira (Portugal), Bangkok (Thailand), Kyiv (Ukraina) South Bronx (USA) och Malmö. 

Joakim Lloyd Raboff
Region Syd
joakim@raboff.com