Åsa Fällgren
OFFLINE

Åsa Fällgren

 

INSPIRATIONEn bild som visar person, inomhus, kök, kvinnaAutomatiskt genererad beskrivning

Jag arbetar mest med bruksföremål, men med tanken att det ska vara som ett unikt verk som kan stå för sig självt även om det är en skål, mugg, tekanna eller vas.

Jag vill visa min lekfullhet, kärlek till leran och yrket som krukmakare.

Som gammal fältbiolog involveras mitt stora intresse för naturen i min keramik. Havet och skogen finns med som inspiration hela tiden.

Mina unika små tekannor i porslin är inspirerade av havslevande varelser eller lavar och mossor

Min huvudsakliga framställningsmetod är drejning och arbetar i stengods eller porslin. Jag tillverkar mina egna glasyrer och sintringsengober.

Jag tecknar och målar, mest i akvarell. Det blir oftast fåglar, mina favoriter som ugglor, rödhaken, gärdsmyg och ibland en häger. 

Björk, hav och sälar har blivit ett tillskott sedan jag flyttat upp till Jungfrukusten.

PorträttEn bild som visar person, inomhus, förbereder, drejskivaAutomatiskt genererad beskrivning

Jag har varit verksam keramiker i snart 30 år. Men började utbildning redan som 17 åring fast besluten att jobba med konst och keramik, 1982–84 på konsthantverkslinjen Hellidens folkhögskola,Tidaholm med keramik som inriktning. Jag var så lycklig när jag kom in på mina akvareller som arbetsprover och har fortsatt teckna naturmotiv sedan dess.

1992–94 gick jag på Porslins- och Keramikindustriskolan i Lidköping. 1995 efter avslutad utbildning startade jag egen studio och jobbade deltid bland annat på Keramikskolan som lärare i drejning, dekortekniker och olika bränningsmetoder.

Jag gör oftast bruksföremål, med egen glasyr och dekor mest i stengods eller porslin och bränner både reducerat och oxiderat, beroende på det uttryck jag tänkt mig.

Jag har gjort en del offentliga utsmyckningar i min förra hemkommun Götene och tex gjort all keramik till Arn-filmerna, efter historiska förlagor.

Sedan 1992 har jag deltagit i Porslinsfestivalen i Lidköping, och tävlat i Drejarmästerskapen. 1999 vann jag den tekniska grenen för damer och kom tvåa i estetiska. De flesta andra gångerna har jag kommit trea.

2018 deltog jag i VM i Italien för tredje gången i min keramiska karriär och kom återigen på tredje plats bland damerna. 2019 kom jag trea i NM, på porslinsfestivalen i Lidköping.


Sälar
Säl i gryning
Svart Pingvin
Skatfink
Uggla
Pärlemorfjäril
Sparvuggla
blå korall 3.jpg
Blå Korall
Åsa Fällgren
Region Mitt