konstnar@matswieslander.se
OFFLINE

konstnar@matswieslander.se

Jag heter Mats Wieslander och är född i Oxelösund 1967 men numera bosatt i Göteborg. 

Jag har sedan barnsben målat och tecknat. När jag var 12 år sålde jag min första akvarell, det var en bild på en pilfink som satt i en rhododendronbuske. Efter det fick jag många beställningar, det var allt i ifrån bilder på kräldjur, porträtt och sommarstugor till Matissekopior. Det blev en bra inkomstkälla under ungdomsåren och dessutom tränade jag upp mig på att behärska olika tekniker. Akvarell var ändå signalementet och för att komplettera akvarellerna köpte jag en airbrushspruta för att få ytterligare fotorealism.

När jag såg första Lars Lerin-akvarellen så lade jag ner akvarellmålandet. Det var på något sätt en annan nivå på både teknik o bildval. Dock hade jag redan startat en reklambyrå i Nyköping då, som senare växte till 5 st anställda. Vi hade faktiskt Bert Karlsson som helkund i 3 år, oförglömligt på ett positivt sätt.

Dock längtade jag till en större stad och Göteborg blev favoritvalet. Där fortsatte jag som bildretuschör åt bla Geely, Volvo och Polestar men jobbade också parallellt med konsten.

Jag har de senaste 20 åren jobbat med inredningsarkitekter där konsten ingått i konceptet. Dock har jag hunnit med ett antal utställningar.

Jag använder mixed media på rostig plåt och är oftast utomhus när jag skapar. Stilen är nonfigurativ med viss naturkänsla. Många av verken ni ser på hemsidan matswieslander.se har legat på tork ute i sommarstugan. Det ger den fina patinan med mycket fukt och långa torktider.

Tekniken kan låta annorlunda men en rostig vitgrundad plåt beter sig som ett icke sugande akvarellpapper men strukturen blir alltid finare och mer varierad. Akvarellfärgerna har jag bytt ut till airbrushbläcket som också är vattenbaserat men mycket intensivare i kulör. Det går att lägga flödigare på stora ytor utan att tappa i färg. 

Det var lite om min historia och teknik. Jag har också sedan hösten 2019 övergått till att bli konstnär på heltid vilket känns mycket inspirerande.

Tveka inte att höra av er om frågor på konstnar@matswieslander.se.

Bästa hälsningar Mats Wieslander

 

konstnar@matswieslander.se
Göteborg
Region Väst