Marianne Chayet
OFFLINE

Marianne Chayet

Jag heter Marianne Chayet och är född 1951 i Norsesund  - en liten by utanför Alingås.

Som ung var jag mycket i skogen och ute på sjöarna i allehanda båtar (ekor, kanoter, aktersnurror) och insöp naturen och fascinerades av djuren som rörde sig i skogarna. Jag tecknade mest på den tiden men jag har alltid tyckt om att återge det jag ser på mitt eget sätt, i blyerts, kritor, olja, akvarell.....

Efter gymnasiet åkte jag till Paris på ett år. Varvade au-pair jobb med konststudier på bl.a. Academìe de la Grande Chaumiére och kvällskurser för utländska studenter på Beaux-Arts. Det tände gnistan att flytta till Stockholm och söka till konstskola där efter parisvistelsen.

Kom in på Gerlesborgsskolan och flyttade till Stockholm 1971. Målade för fantastiska lärare som Arne Isacsson, Björn Melin, Georg Suttner, Olle Ängström m.fl. Efter första året på Gerlesborgsskolan blev jag förtjust i akvarellmåleri - inspirerad av Arne Isacsson. Det var mest oljemåleri och krokistudier på skolan, men jag blev överraskad av akvarellen som medium för att det "händer grejer" på papperet som man inte styr över. Jag gillar överraskningsmomenten som akvarellens olika pigment bjuder på. 

Idag, många år senare, arbetar jag som fristående konstnär och driver akvarellkurser i egen regi sedan 19 år tillbaka. Nu i coronatider har jag mest arbetat själv i ateljén men hoppas att vi snart kan återuppta akvarellkurserna som jag bedriver både i Stockholm och på Lofoten, Irland, Fårö, Gotland och i Frankrike. Mina motiv är ofta hämtade från den vilda, otämjda naturen på dessa platser. 

En akvarellist söker alltid ljuset och det speciella ljus som flödar över mina favoritplatser är oemotståndligt för den naturälskande akvarellkonstnär som jag är. Jag jagar alltid efter detta säregna ljus och den vilda, förtrollande vackra, otämjda naturen - hittar jag de ultimata motiven faller jag i trans över min akvarellåda.Naturen upphör aldrig att fascinera!

Ta en titt på min hemsida www.akvarellkurs.se för kursinfo och lite mer om mig.

 

Marianne Chayet
Region Öst